Una dintre marile surprize de pe scena teatrului românesc, piesa „Îmblânzirea scorpiei”, în regia lui Răzvan Oprea, a reușit să atragă interes grație viziunii regizorale și subiectului abordad. Cu mult curaj, regizorul Răzvan Oprea răstoarnă textul lui Shakespeare și schimbă tonul devalorizant din opera principală, pentru a le oferi femeilor locul și meritele necesare.
Piesa de teatru „Îmblânzirea scorpiei” pune în discuție teme importante precum egalitatea de gen, iar reacțiile publicului au fost pe măsură. Am stat de vorbă cu Răzvan Oprea si ne-a spus de ce această piesă ar putea fi considerată un manifest.
De unde v-a venit ideea de a răsturna textul lui Shakespeare?
Răzvan Oprea: Am văzut că există un val de cancel-culture în virtutea apărării unor valori, cum ar fi de egalitatea de gen. Cred cu tărie că nu aceasta este calea. Dar am dorit să produc în capul spectatorului acel declic, care să-l facă să conștientizeze moștenirea paternalistă și misogină, a societății și culturii noastre.Acum nu mai mult de 15 ani de exemplu, se râdea ca la o mare comedie la tortura efectivă la care este supusă Catarina, de către tatăl ei, de către Petruchio, de către întreaga comunitate, pentru simplul motiv că dorește să fie independentă.Am vrut să ofer “citirea mea” asupra acestui text și să arăt faptele, așa cum sunt ele și nu trecute printr-un filtru macho. Totodată, am dorit să răstorn construcția în final, și nu să îndulcesc sau să schimb realitatea din opera lui Shakespeare. Răsturnare, citire altfel, NU CANCEL. Trăim încă într-o societate care se exprimă despre femeie: “sexul slab”, dacă nu deschis, atunci în gând și asta trebuie atacat. Feminitatea și puterea feminină, energia fantastică a tuturor femeilor trebuie celebrată, nu tratată ca o deviație sau ca o încercare de atragere a atenției!
Girl power, is real power. Power to change things for the better.
Egalitatea de gen este highlights-ul piesei. V-a fost teamă că publicul din România nu este pregătit pentru un subiect atât de serios?
Răzvan Oprea: Publicul este cu siguranță pregătit. Trebuie însă curaj ca un spectacol ca al meu (cei de la Ateneu National din Iași au avut curaj), să ajungă în fața publicului. Spectacolul vorbește și deschis și simbolic și are pentru toate nivelurile de înțelegere o întrebare simplă: a fost și este femeia respectată și prețuită în același mod ca și bărbatul? Cum gândim despre femeie și feminitate?
Credeți că veți reuși să ajustati mentalități cu piesa “Îmblânzirea scorpiei”?
Răzvan Oprea:Teatrul nu poate ajusta societatea și nici nu e bine ca teatrul să se pună în postura de a da lecții. Departe de orice fel de propagandă, însă teatrul trebuie să pună probleme, să provoace la reflecție și să pună mereu totul în discuție. Teatrul pune probleme, DAR NU OFERĂ SOLUȚII.
„Îmblânzirea scorpiei”, în regia lui Răzvan Oprea
Cu ce idei credeți/ v-ar plăcea să plece spectatorii acasă?
Răzvan Oprea: Aș vrea ca unor bărbați să le fie puțin rușine de unele lucruri pe care le gândesc și femeile să plece cu speranța că astfel de lucruri sunt puse în discuție.
Ce reacții a stârnit această piesă în rândul publicului feminin?
Răzvan Oprea: Femeile aplaudă cu frenezie la final, au fost urale și reacții extraordinare.
Credeți că sunt aspecte în piesa “Îmblânzirea scorpiei” care ar putea să deranjeze o anumită parte a publicului masculin?
Răzvan Oprea: Da. Cred că uneori publicul masculin ar putea fi rușinat de textul lui Shakespeare, asta dacă au conștiință.
Poate piesa “Îmblânzirea scorpiei” să fie înțeleasă ca fiind un manifest?
Răzvan Oprea: Da. Este un manifest. “O femeie independentă și sigură pe sine, nu este o scorpie, ESTE O FEMEIE ȘI ATÂT!”
Ce așteptări aveți dvs. În calitate de regizor de la piesa “Îmblânzirea scorpiei?”
Răzvan Oprea: Aș dori ca spectacolul să nască întrebări, să provoace dispute, să îndemne la o reconsiderare în ceea ce privește mentalitatea legată de egalitatea de gen și să atragă puțin subtil atenția asupra eforturilor nefondate în opinia mea de cancel-culture.
Cum credeți că o să fie primită piesa de către criticii de teatru?
Răzvan Oprea: Cred că reacțiile vor fi împărțite, iar unii critici se vor abține, pentru a nu se situa concret într-o “barcă” sau alta.
Unde vă mai putem vedea ca regizor/actor, acum, pe final de an?
Răzvan Oprea: Pregătesc câteva comedii extraordinare, explozive: Soțiile noastre, Tot ce va doriți și Așa tată, Așa băiat! Pe 11 decembrie vă invit la o comedie absolută “IA-LE BANII” pe scena TNB. Ca actor, în Cursa de șoareci și Cuvântul progres în gura mamei sună teribil de fals, iar pe Voyo, în serialul Groapa.