Dacă vrei să citești într-o atmosferă desprinsă parcă din Hogwarts, castelul în care învață toți vrăjitorii din cărțile Harry Potter, trebuie să mergi în Sala de lectură a Facultății de Litere din București.
Biblioteca de Litere deține un fond total de 131.425 volume, două săli de lectură (carte și periodice) și un centru de împrumut la domiciliu cu acces direct și operare electronică, conform site-ului Biblioteca de Litere.
Publicațiile se regăsesc pe suport hârtie și electronic și aparțin domeniilor: Lingvistică generală, Etnografie și folclor, Literatură universală, Teoria literaturii, Estetică, Artă, Cultură și civilizație, Limba română și limbi străine, Literatura română și literaturi străine, Pedagogie, Psihologie, Educație, Biblioteconomie, Comunicare și relații publice, Birotică, Istorie și filozofie.
Sala de Lectura a facultății de Litere București, sursă foto: www.Bcub.ro
Biblioteca deține un fond valoros pentru cercetare și pentru formarea unei personalități filologico-umaniste. Dintre valorile înscrise în patrimoniul său menționăm fondul de carte veche și ediții rare:
– Biblia de la București, 1688;
– D. Cantemir: Divanul. Iaşi,1698.
Există și un fond reprezentativ de periodice de specialitate românești si străine dintre care cităm: Columna lui Traian, Familia, Ramuri, Arhiva, Bilete de papagal, Convorbiri literare, Revista Fundațiilor Regale, Dacia literară, Euphorion, Jurnalism și comunicare, Limba română, Studii și cercetări lingvistice, Poetics, Documentaliste. Lucrările de referință sunt reprezentate printr-o mare diversitate de dicționare, enciclopedii, bibliografii, biobibliografii, indici de reviste etc.
Biblioteca este în posesia unui fond valoros de teze de doctorat din domeniul filologiei și culturii, precum și a unor volume de artă.
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” este o structură organizaţională complexă, fiind formată din Sediul Central, Secţia Pedagogică „I.C. Petrescu” şi 16 biblioteci filiale, localizate în Universitatea din Bucureşti. În Sediul Central au acces toate categoriile de utilizatori, în timp ce în bibliotecile filiale au acces, la centrele de împrumut, numai studenţii şi cadrele didactice ale facultăților Universității din București, iar în sălile de lectură ale acestora au acces toate categoriile de utilizatori.
Mai multe informații găsiți aici: https://www.bcub.ro/litere/#