Laleaua Galbenă, o specie unică în lume, a înflorit zilele acestea, scrie TVR. Ea crește pe o porţiune de câteva sute de metri, pe malul Dunării. Rezervaţia naturală în care se află aceste lalele este administrată de Romsilva, iar regiunea este atent monitorizată de specialişti.
Sute de turiști se strâng în fiecare primăvară în zona stâncoasă a cazanelor Dunării, lângă Peştera Veterani, aici fiind singurul loc din lume în care laleaua galbenă poate fi observată. Specialiștii de la Romsilva – Parcul Natural Porțile de Fier spun că observă în jur de 6000 de exemplare în fiecare an.
Laleaua galbenă a fost menţionată pentru prima dată în anul 1884, în ziarul “Foaia Asociaţiunii Transilvania”’, care apărea la Sibiu. Tulipa Hungarica a denumit-o un botanist de origine ungară, cel care a şi descoperit-o.
Laleaua Galbenă, sursa foto Romsilva
Există și o legendă care are în centru această plantă. Se spune că o fetiță, care nu se înțelegea deloc cu mama sa vitregă, a fost alungată de-acasă. Ea s-a pierdut pe aceste meleaguri și a plâns atât de mult încât lacrimile i s-au transformat în lalele galbene.
Parcul Natural Porțile de Fier este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a V-a IUCN, situat pe teritoriile administrative ale județelor Caraș-Severin și Mehedinți, situat, în cea mai mare parte a sa, în regiunea geografică cunoscută sub numele de Defileul Dunării sau Clisura Dunării.
Sursa foto: Romsilva