Muzeul Oului din Vama, Suceava, este cel mai mare muzeu de acest gen din România. Se întinde pe o suprafață de 800 de metri pătrați, iar colecția însumează 11.000 de ouă, atât din Bucovina, cât și de peste hotare.
Din cele 11.000 de ouă în jur de 3.500 provin din 82 de țări de pe toate cele cinci continente. Sunt lucrate în tehnici și stiluri diferite, iar colecția aparține Letiției Orșivaschi, artist român de talie mondială.
Letiției Orșivaschi, artist român de talie mondială
Muzeul are trei încăperi, iar ouăle sunt aranjate în 45 de vitrine pe mai multe secţiuni:
-ouă bucovinene (unele cu o vechime între 50 şi 100 ani),
– ouă din alte zone ale României,· colecţia internaţională ( ouă tradiţionale din 82 de ţări ale lumii),
– creaţii ale artiştilor de diferite naţionalităţi aranjate pe teme (ouă cu motive religioase, florale, abstracte, ouă perforate, ouă cu aplicaţii etc.),
– creaţiile artistei Letiţia Orşivschi,
– ouă diverse ( ouă din porţelan, ceramică, sticlă, lemn, piatră).
În colecţie există şi ouă rare, ca cele de emu, nandu, tinamu, broască ţestoasă, crocodil, flamingo, dar şi ouă cu dimensiuni foarte mici: de gecko, potârniche, vrabie, porumbel, rândunică, prepeliţă, alături de ouă de fazan, păun, raţă, gâscă, curcă, struţ etc, conform site-ului oficial al Muzeului Oului din Vama.
Tot aici veți putea admira un ou de emu din Australia, realizat în tehnica zgârierii de un aborigen, cu o vechime de peste 120 de ani, un ou eclozat de crocodil, provenit de pe valea Nilului, pictat de un nubian cu motive zoomorfe, un ou de struţ transformat într-o capelă, care are pardoseala, tavanul şi vitraliile pictate manual.
În anul 2013, Muzeul Oului din Vama s-a clasat pe locul al şaselea în ,,Top 10 frumuseţi rurale ale României’’
Muzeul este deschis zilnic între orele 10 şi 18, iar pentru doritori există şi un sistem audio de ghidaj, atât în limba română, cât şi în limbile de circulaţie intenaţională: engleză, franceză, germană, spaniolă.
Sursă foto: Muzeul Oului Vama