Azi începem seria interviurilor cu români care ne atrag atenția. Români care inovează, marchează sau creează noi orizonturi pentru ei și pentru cei din jurul lor. Ne uităm la pașii pe care-i fac în domeniile de activitate și strângem idei pentru o nouă psihologie a succcesului.
Și dacă o țară întreagă crede că sportul rege este fotbalul, atunci ne-am conformat. Curioși, am mers la firul ierbii și am discutat cu Gabriel Glăvan despre performanță, mentalitate și schimbare.
Are 34 de ani, este Scout & Performance Analyst și s-a remarcat la cluburi precum Rapid, UTA Arad, Universitatea Craiova, FC Voluntari sau Oțelul Galați. Colaborează cu Federația Română de Fotbal pe partea de scouting și analiză și este lector la Școala Federală de Antrenori. În prezent este unul dintre cei mai titrați din zona în care activează, iar presa scrie că este în cărți pentru a prelua poziția de director sportiv la Dinamo București.
Gabriel Glăvan, pe teren cu Naționala României
Prin ce calități ajunge un om la performanță în domeniul său de activitate? Cum facem să o păstrăm pe termen mai lung?
Gabriel Glăvan: Până la această vârstă (nr. 34) am avut oportunitatea de a lucra cu foarte mulți oameni, sportivi , foști sportivi și oameni de afaceri. În același timp am încercat să mă educ foarte mult și am fost curios să aflu exact care sunt calitățile care pot duce un om către performanță în orice domeniu. Cred că am ajuns la o concluzie. Pe lângă pasiunea pentru ceea ce faci, răbdare, încredere și perseverență, mai sunt alte două aspecte de care orice om de succes are nevoie:
– Disciplină. Nu cred că cineva a reușit să construiască ceva durabil și sănătos fără disciplină și etica muncii. E nevoie de o rutină profesională ce trebuie respectată pentru a te putea numi profesionist, pentru că în momente de criză ajungem la obiceiuri, iar disciplina trebuie să fie un obicei.
– Adaptabilitate. Cei care cunosc filmele lui Bruce Lee știu că spunea tot timpul celebra “be water my friend.” Apa dacă o pui în sticlă, ia forma sticlei, dacă o pui în vas, ia forma vasului. În contextul social de azi nu supraviețuiește cel mai puternic, ci cel adaptabil la orice schimbare în mediul în care își desfășoară activitatea.
Glăvan crede că o echipă are nevoie de un leader. Dar nu orice conducător, ci unul care să îndeplinească o serie de calități esențiale zilelor noastre.
Românii au o vorbă: Unde-s doi puterea crește. Mai e adevărată în zilele noastre? Cum facem o echipă să lucreze bine împreună?
G. G: E foarte adevărată vorba în orice context. Ca oameni, noi am ajuns să controlam mediul din jurul nostru pentru că deosebirea între noi ca rasă și alte animale este că noi am reușit să colaboram mai bine. Societatea, până în acest moment, a prosperat datorită faptului că ne-am pus calitățile individuale sub un pretext comun, pentru a colabora pentru un bine mai mare, altul decât cel care vizează propria persoană. În zilele noastre este la fel de adevărată, dar nu știu dacă dezvoltarea individuală actuală mai are capacitatea de a susține munca în echipă. În ultimii 20 de ani a apărut curentul de “om în centrul universului”. Adică cele mai importante sunt nevoile, trăirile și interesele personale și datorită acestui aspect s-a renunțat la anumite valori morale care construiau “simtul civic”.
Pentru ca o echipă să lucreze bine, indiferent de cultura din care facem parte, avem nevoie de un coordonator sau un leader. Avem tendința de a confunda “șefia” cu “leadershipul”. Ca leader ai nevoie de trei calități: să te ții de promisiuni, să fii competent și să menții relații pozitive cu ceilalți. Asadar, lucrul în echipă este singurul care ne poate duce către progres colectiv.
Gabriel Glăvan, la FRF, în timpul cursurilor
Mindset-ul de campion se creează. Gabriel Glăvan crede că vulnerabilitățile pe care le avem pot constitui un atuu în dezvoltarea noastră.
Cum se mai raportează un sportiv la greșeală/pierdere?
G.G : Din păcate, sportivul de azi face parte din aceeași generație crescută cu teama de a nu greși, iar antrenorii au tendința de a trata greșeala ca pe un punct finit. În realitate, greșeala e un punct de start pentru că dacă n-ai greșit nimic, nu ai învățat nimic. Avem tendința, că tot vorbim de teamă și frică, de a înțelege greșit curajul. Am experiența unor vestiare (nr. ale echipelor de fotbal) unde se transmite că este nevoie de determinare, ambiție și se aduc în discuție elemente precum “câștigarea duelului” , “lupta”, “capul în gheata adversarului”.
Aceste aspecte pe care vi le-am spus par a fi o dovadă de determinare și ambiție, dar în realitate duelul și lupta sunt atributele omului fricos, aflat sub stres. Calitățile omului curajos sunt inițiativa, creativitatea, păstrarea prinicipiilor indiferent de adversitate si vulnerabilitatea. Nu trebuie să ne fie frică să ne arătăm vulnerabilitățile. Toți le avem. Este important să le acceptăm și să înțelegem că ele fac parte din dezvoltarea noastră.
Gabriel Glăvan crede că, uneori, simțul umorului bine dezvoltat al românilor poate să fie de fapt o sabie cu două tăișuri.
Ce apreciezi la români și ce ți-ar plăcea să se schimbe în mentalitatea noastră?
G.G: Apreciez faptul că suntem adaptabili în general, că avem un sens negociabil al lucrurilor, că nu avem o formă finală a lor mai niciodată și că lucrurile își găsesc o rezolvare umană, adică avem empatie și înțelegere pentru orice tip de problemă interumană. Ceea ce aș schimba este scara valorilor. Aș pune educația pe primul plan, seriozitatea și mentalitatea de învingățor ca mindset. Apreciez faptul că suntem un popor cu un simț al umorului bine dezvoltat, dar parcă ne folosim de asta în toate contextele și a devenit o virtute nesănătoasă în contexte profesionale. Duce la comportamente și obiceiuri care dau o tentă mult prea relaxată unor situații în care seriozitatea este necesară.
Ai vreo carte, film, eveniment, etc, care te-a schimbat în bine și vrei să ne recomanzi?
G.G: Am un film care m-a ambiționat foarte tare și care cred că mi-a schimbat modul în care fac lucrurile: “The Pursuit of Happyness”. Cred că la momentul respectiv am empatizat cu personajul. În sensul în care și aveam un vis pe care doream să-l îndeplinesc și cumva am văzut și asta ca însemnând fericirea pentru mine. “Arta subtilă a nepăsării” este o carte care pe mine m-a ajutat să îmi schimb în bine percepția asupra problemelor și dezvoltării, inspirațională, o recomand tuturor. Mai sunt și altele printre care aș menționa ca must read “Cele 48 de legi ale puterii”, “Sapiens”, “The power of now”.
Îi mulțumim lui Gabriel Glăvan că a răspuns pozitiv invitației noastre. Pe data viitoare, când ne vom întâlni cu un alt român aparte!
Sursă foto: Instagram
Comments 1