În Maramureș, la Săpânța – Peri, găsim cea mai înaltă biserică de lemn din Europa. Este vorba despre o mănăstire de călugărițe, una dintre cele mai vizitate din zonă. A fost construită după modelul bisericilor maramureşene aflate în patrimoniul UNESCO, iar ctitorul ei este preotul paroh Grigore Luţai. Acesta spune că din cunoştinele sale nu există o altă biserică din lemn mai înaltă. ”Este unică prin mărimea ei, prin înălţime. Nu mai există o biserică atât de înaltă”, preciza acesta pentru Adevărul.
La construcția lăcașului de cult din Maramureș s-au folosit sute de mc de lemn. ”Partea de sus este din lemn masiv, nu există în Europa sau în lume o biserică atât de masivă prin construcţia ei, scara, paraclisul de sus, înălţimea pe care o are – peste 400 mc de lemn de stejar şi brad – la 78 m înălţime”, mai spune preotul paroh.
Sursă foto: Stoica Mihai pentru Destinația Anului
Cu o înălțime maximă de 78 m, biserica mânăstirii Săpânța-Peri se situează în prezent pe locul 3 între lăcașurile de cult din România, după catedrala ortodoxă din Timișoara și biserica romano-catolică Sf. Mihail din Cluj, și înaintea altor edificii impozante de zid, precum bisericile evanghelice din Bistrița sau Sibiu.
Până pe data de 7 aprilie poți vota biserica de la Sămânța – Peri la categoria Destinația Anului pe pagina http://www.destinatiaanului.ro/voteaza-destinatia-2023/