A fost aprobat proiectul de Hotărâre de Guvern privind participarea României la Programul pentru evaluarea internaţională a elevilor – Programme for International Student Assessment (PISA). De asemenea, pentru prima dată, România participă la PISA 2025 – opțiunile internaționale, și anume la: Chestionarul TIC pentru elevi, Chestionarul pentru părinți, Chestionarul pentru profesorii de științe, Evaluarea la Limbă străină – Engleză, Chestionarul pentru profesorii de limba engleză, scrie News.ro.
Științele, domeniul principal la PISA 2025
Pentru PISA 2025, “Ştiinţele” reprezintă domeniul principal, iar domeniul inovator este “Învăţarea în lumea digitală” (LDW). PISA este o testare internațională, un studiu comparativ iniţiat de către OCDE, cu scopul de a măsura competenţele de bază ale elevilor în vârstă de 15 ani, în domeniile principale: lectură, matematică şi ştiinţe. În baza acestei evaluări, performanțele elevilor români pot fi comparate cu cele ale elevilor de aceeași vârstă din alte țări participante.
Ciclul de testare 2023-2025 este intitulat PISA 2025, pentru că 2025 este anul în care se realizează testarea principală. Dacă științele reprezintă domeniul principal, domeniul inovator este reprezentat de „Învățarea în lumea digitală” (LDW). Pe lângă domeniile principale și cel inovator, PISA oferă și evaluarea unui domeniu opțional. Pentru PISA 2025 vorbim despre evaluarea unei limbi străine, respectiv limba engleză.
Cât costă participarea la PISA 2025
Taxa de participare la PISA 2025 este 171.000 euro şi se achită către OCDE, în tranşe egale de 57.000 euro, timp de trei ani (2023-2025 inclusiv). Ea se plăteşte după semnarea acordului de participare, până la data de 1 martie a fiecărui an. De asemenea, taxa privind participarea României la PISA 2025 – opţiunile internaţionale, pentru anii 2023-2024, este în cuantum de 40.608,80 euro, şi anume: 5.362 euro – Chestionarul TIC pentru elevi, 9.441 euro – Chestionarul pentru părinţi, 12.822 euro – Chestionarul pentru profesorii de ştiinţe, 10.999,60 euro – Evaluarea la Limbă străină – Engleză şi 1984,20 euro – Chestionarul pentru profesorii de Limba engleză.
Taxele de participare, precum şi cheltuielile de implementare la nivel naţional a Programului, inclusiv a opţiunilor internaţionale, se asigură de la bugetul de stat, din sumele alocate Ministerului Educaţiei, prin Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie şi din alte surse legal constituite.
Cine este OCDE
OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global.
Cei 38 de membri ai OCDE sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța (https://www.oecd.org/about/).
Sursă foto: Pixabay.com