Camerele de monitorizare a faunei din Parcul Natural Bucegi au surprins o căprioară complet albă, scriu cei de la Romsilva.
Coloritul blănii este dat de albinism, o tulburare genetică, caracterizată prin lipsa sau producerea unei cantități foarte mici de melanină, pigmentul responsabil cu colorarea pielii, a ochilor și a părului.
Din cauza albinismului multe animale își pierd capacitatea de a se camufla și nu se pot ascunde de prădători sau vâna prada. Rata de supraviețuire a animalelor cu albinism în sălbăticie este de obicei foarte mică.
Albinismul nu este o boală sau rezultatul vreunei mutaţii genetice, ci are loc din cauza unei dezordini congenitale hipo-pigmentare, caracterizată de absența parțială sau totală a melaninei, pigmentul natural .
sursa foto: Romsilva
În lumea animală, apariția exemplarelor albinoase este de regulă, un indicator al densității ridicate. Aceste tulburări genetice apar în urma fenomenului numit consangvinizare, adică fecundarea exemplarelor înrudite.
Parcul Natural Bucegi este situat în centrul țării are o suprafață de peste 32.000 de hectare, din care aproape 21.500 de hectare sunt păduri.