Pentru iubitorii de natură ce sunt în căutare de locuri spectaculoase în Romania, avem o nouă recomandare. La 60 de km de Cluj, adică cel mult o oră cu mașina, la Jibou, se află Grădina Botanică Vasile Fati.
Complexul de sere este organizat pe sectoare. Găsim sere de colecționare, de microproducție și cercetare, dar și un complex acvaristic cu un parc zoo cu voliere de păsări. Grădina japoneză și rozariumul nu sunt nici ele de ratat. Între anii 1978 – 1982 au fost construite cele două sere, acvariul și palmarul, ambele având o arhitectură aparte vremurilor.
Tot atunci s-au ridicat și cele șase sere de microproducție destinate producerii florilor tăiate și la ghiveci ce aveau ca scop valorificarea lor prin vânzare, scrie site-ul oficial al grădinii.
Scurtă istorie a grădinii botanice Vasile Fati:
Grădina Botanică „Vasile Fati” este amplasată în Jibou, județul Sălaj, a fost înființată în anul 1968 din inițiativa profesorului Vasile Fati. Se întinde pe suprafața parcului de agrement al castelului medieval și a fost reședința familiei Wesselényi.
Ocupă spațiul parcului de agrement al castelului medieval care a fost reședința familiei Wesselényi. Suprafața grădinii botanice este de 24 ha.
Grădina Botanică din Jibou a fost preluată de UBB Cluj, prin Hotărârea de Guvern adoptată în 24 iunie 2021
Practic, Centrul de Cercetări Biologice din Jibou, care administrează Grădina, trece din subordinea Ministerului Educației în cea a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB).
”După comunitatea academică din Reșița, o altă comunitate academică se alătură comunității academice a UBB, împreună devenind mai puternici. Este vorba despre Centrul de Cercetări Biologice din Jibou. Colaborările dintre UBB și Centru sunt vechi și constante, așa cum este normal într-o lume tot mai globalizată, între unități academice, cu teme similare, aflate la nici 60 de km unele de altele. Așa că acesta este un demers natural, dorit de ambele entități academice. În plus, în acest fel, UBB își întărește prezența în județul Sălaj – după extensia universitară din Zalău are acum un Centru de cercetare în orașul Jibou -, dorind astfel să contribuie, împreună cu autoritățile locale, la o dezvoltare comunitară bazată pe cunoaștere și inovație în Jibou (și în Sălaj). În fine, UBB poate acum organiza rațional și eficient cea mai extinsă rețea de grădini botanice din țară (și poate chiar din țările din jur) – Cluj (Cluj-Napoca) – Bistrița Năsăud (Arcalia) – Sălaj (Jibou) -, cu rol educațional, în cercetare-dezvoltare-inovare și în relația cu societatea (inclusiv pentru stimularea turismului)”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, conform Știridecluj.ro.